Monday 23 February 2015

SK/EN A word about our logo...


SK/EN


SK
Názov nášho projektu STEP-IN sa vzal z anglickej verzie "Saint Elizabeth University's Project for Iraq in Need", čiže Projekt Vysokej školy sv. Alžbety pre Irak v Núdzi.

Ako ste si pravdepodobne všimli, na mieste posledného písmena N sa v logu objavila istá kresbička. Tu je jej vysvetlenie:
·    v prvom rade tento znak pripomína arabské písmeno “nun” -  ن, ktoré je ekvivalentom nášho písmena N
·    tvar zároveň znázorňuje kontúru ruky, ktorá drží Irak (bodka nad arabským písmenom “nun” bola nahradená obrysom krajiny)
·    červená farba bola zvolená z 2 dôvodov – prvý je to, že ide o zdravotnícky projekt, a druhý dôvod nájdete vysvetlený o pár riadkov nižšie J

Prečo sme si vybrali práve “nun”?

N, alebo ن, je prvým písmenom arabského slova “Nasrani” čiže Nazareťania, čo je v arabčine pejoratívne pomenovanie kresťanov. Týmto písmenom v červenej farbe boli v lete minulého roku označené všetky domy a majetok kresťanov v Mosule. 



Kresťania týmto spôsobom dostali od ISIS ultimátum a nesledujúce 4 možnosti:

-       1. konvertovať na Islam
-       2. platiť špciálnu daň (tzv. Infidel tax)
-       3. odísť z mesta
-       4. zomrieť

Prakticky všetci sa rozhodli pre útek. Väčšina z nich prišla hľadať útočište práve do Erbilu, kde žije (na lokálne pomery) početnejšia skupina kresťanov a kde, ako dúfali, dostali pomoc. Práve títo ľudia teraz tvoria väčšinu pacientov našej erbilskej kliniky.


EN
The name of our project - STEP-IN - is an abreviation of "Saint Elizabeth University's Project for Iraq in Need". As you probably noticed, the last letter, N, has been replaced with some unfamiliar drawing. This is actually... a letter N, in arabic alphabet!
ن - arabic letter "nun", equivalent of latin "N"
It has been reimagined by our friend, to resemble a hand holding the contour of Iraq. It symbolises our support to all the persceuted people of Iraq.


Why did we use "nun"?

“N”, or ن, is the first letter of the Arabic word for Christian, “Nasrani” or Nazarene. 

Last year the letter ن became an international symbol of solidarity with persecuted Christians of Iraq, after ISIS militants in Mosul marked with a spray-painted ن  all Christian property to be seized after the ultimatum given to Christians by ISIS. 

The ultimatum would give Christians a choice:
  1. Convert to Islam, or
  2. Pay a special "infidel tax", or
  3. Get out of the city, or
  4. Die.
Virtually all of the Christians form Mosul and the surrounding region decided to leave, thus becoming part of our today patients.



No comments: